{ "title": "Baldır Kası", "image": "https://www.baldir.gen.tr/images/baldir-kasi.jpg", "date": "20.01.2024 12:28:21", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Baldır kası, bacağın diz ile topuk arasındaki bölümün arka tarafında bulunan kasları anlatır. Baldır kasına \"kalf kası\"da denmektedir. Burada birden çok kas yapı vardır. Baldırda bulunan kaslar, kişinin yürümesi, koşması, zıplaması gibi aktiviteleri gerçekleştirir. Genel olarak vücuttaki kasların kişinin hareket kabiliyetini, esnekliğini sağlar. Tüm kasların düzenli çalışması günlük yaşamımızı olumlu etkiler. Bu işlevleri yerine getiren kaslar önce bölge sonra işlevlerine göre isimlendirilir. Baldır kasları çoğunlukla arka kısımdan oluştuğunu söylerler. Baldırın önünde de kaslar vardı.

Baldır kasları nelerdir: Gastrocnemius kası, soleus kası, tibialis kası baldır kaslarını oluşturur.

Gastrocnemius kası: Gastrocnemius baldır kasının iki başı vardır; aşil tendonunu dizin arka kısmına bağlar. Kasın başlarının şekli elmasa benzer ve asıl kas buradaki bölümü kapsamaktadır.

Soleus kası: Soleus kalf kası gastrocnemius kasının ve bacak kemiğinin arasında bulunmaktadır. Dizler büküldüğünde gastrocnemius kası çalışmaya başlar.

Tibialis kası: Bacağın ön tarafında bulunmaktadır. Dengeyi sağlamak ve sakatlanmaları engellemek tibialis kasının görevidir.

Baldır kasının sağlığı: Günümüzde insanlar daha iyi ayakkabılara sahip olduklarından baldır kaslarına fazla yük bindirmemektedir. Yine de insanlar baldır kaslarına çok yüklenen işler nedeniyle zaman zaman sorunlar yaşamaktadır. Özellikle sporcular baldır kasına çok yüklendikleri için yırtılmalar, tendon sorunları, kopmalar yaşamaktadırlar. Beslenme ve yeterli sıvı alımı tüm kaslar için önemlidir. Fast-food beslenmeyle selülit problemleri de gözlenmektedir. İltihaplanmalar, romatizma, varis gibi durumlarda baldır kası problemlerindendir. Çoğu şikâyetler bandaj uygulaması, dinlenme ve masaj ile geçmektedir. Diğer durumlar da ise ilaçla tedavileri yapılmaktadır.

Baldır kası problemleri yaşamamak için spor yapmalı, beslenme ve sıvı tüketimine dikkat etmeli, aşırı yüklenilmemelidir. Özellikle masa başı tarif edilen kişiler uzun süre kaslarını çalıştırmadıkları için ani hareketlerden ve aşırı yüklenmelerden kaçınmalıdır. Özellikle bayanlar, bu bölgede ortaya çıkan yağlanmayı estetik açıdan sorun gördüklerinden dolayı selülit oluşumunu ortadan kaldırmak için yanlış yöntemler kullanmaktadır. Bu da kasların zarar görmesine neden olmaktadır. Selülit, beslenmeye dikkat edilerek ve düzenli egzersizle ortadan kalkacaktır.
" } ] }