{ "title": "Baldır Kemiği", "image": "https://www.baldir.gen.tr/images/baldir-kemigi.jpg", "date": "19.01.2024 11:37:13", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Baldır kemiği, kaval kemiğinin lateral tarafında bulunan ve tibiaya hem yukarıdan hem de aşağıdan bağlanan kemiktir. Fibula, tibiadan boy olarak küçüktür ve tüm uzun kemiklerin çoğundan da daha ince bir yapıdadır. Baldır kemiğinin üst kısmı büyük bir yapıdadır. Alt kısmı biraz öne doğru eğilir. Böylelikle üst ucuna göre daha önde durur. Diğer bacak kemiği olan tibianın altında çıkıntı yapar ve ayak bileği ekleminin lateral kısmını oluşturur. Baldır kemiği, Ayak bileği ile diz arasında bulunan ve asıl yük taşıyan ana kemiğin kendisidir. Baldır bölgesinde daha ince bir yapıda olan ve yük taşımayan fibula adında bir kemik daha bulunur. Tibia kemiğinin ön bölümünde kas doku bulunmadığı için cilt altında kemik hissedilebilir. Yumuşak doku örtüsü zayıf bir yapıya sahiptir.

Baldır kemiği bileşenleri
Baldır kemiği Kan temini; Serbest doku transferi için Kanı temin etmesi önemlidir. Çünkü fibula genellikle mandibulayı yeniden yapmak için kullanılır. Gövdesi, arteria peroneadan gelen, büyük besin damarı ile beslenir. Ayrıca baldır kemiğinin gövdesi arteria peroneanın birçok küçük dalını içerisine alan periosteum ile sarmalanmış şekildedir. Kemiğin kesilme durumu söz konusu olduğunda ise gövde kısmı alınır ve uçlar korunur.

Kemikleşmesi; Fibula, ikisi uçlarda ve biri gövde de olmak üzere üç merkezden kemikleşir. Kemikleşme işlemi ceninin sekizinci haftasının ortasında başlar ve uçlara doğru uzama sağlar. Doğum gerçekleştiğinde baldır kemiğinin uçları halen kıkırdak yapıdadır. Baldır kemiğindeki Kemikleşme, bebeğin ikinci yılda, alt uçtan başlar ve yaklaşık olarak dördüncü yılında da üst ucundan başlar. İlk kemikleşen alt epifiz, vücut ile yaklaşık olarak yirminci yılda birleşir. Bunlara üst epifiz ise yaklaşık olarak yirmi beşinci yılda katılır.

Baldır kemiği tibiada Kırıkların oluşumu
Belirtileri: Hastalar ayaklarının üzerine basamazlar, açık yaralanmalar olur. Baldırda şekil bozukluğu olur.

Baldır kemiği kırığının Tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Baldır bacaklarında oluşan kırıkların tanısı hem elle muayenede hem de göz teması ile yapılabilirken aynı zamanda röntgen ve MR ile de kesinleştirilir. Baldır kemiği kırıklarının tanısını koymak hiç de zor değildir. Bu tip baldır kemiği kırıkları genellikle cerrahi yöntemler ile tedavi edilir. Ameliyata alınması mümkün olmayan ve Yerinden oynamamış kırıklarda hastalara alçı tedavisi yapılır. Bu tedavi biçimi genelde tercih edilebilen bir yöntem değildir. Günümüzde çağdaş yöntemler cerrahi olarak sabitleme yapılarak hastaları hemen rehabilite etmek yönündedir. Baldır kemiğinde oluşan kapalı kırıklar uygulanacak cerrahi yöntemler ile ortalama olarak dört ay ile on iki ay arasında kaynama oluşturur. Açık kırıklarda ise bu durum çok sorunlu bir dönemdir. Çünkü açık kırıklarda dışını kaplayan deride ve kaslarda da zedelenme olduğundan hastanın iyileşme sürecine bu deri yaralanmalarının da eklenmesidir. O yüzdende sonuçları birçok faktöre dayanır.
" } ] }